Description
Wij bezoeken regelmatig internationale wijnbeurze om producenten te spreken en veranderingen waar te nemen. De laatste jaren is de biologische wijnbouw enorm in opkomst op significant verbeterd. In 2019 ontmoette ik Laurent Graell van Domaine de la Dourbie, gelegen in de Hérault in het zuiden van Frankrijk. Ik werd getriggerd door zijn fleurige etiketten en zijn dito uitstraling. Voor mij klopte het en een uitvoerig gesprek met een uitgebreide proeverij. Wat een gepassioneerde ‘gek’ had ik aan de andere kant van de tafel. Zijn verhaal maakte zo’n indruk. Het was te mooi om waar te zijn maar de wijnen hadden toch ook nog een ruw kantje. Een maand later ontmoette ik Laurent in Düsseldorf. Wederom een uitgebreide proeverij en toen bleek hij ook een gepassioneerd cuisinier te zijn, louter om zijn wijnen een beter profiel te kunnen geven voor de gastronomie. Ik besloot zijn wijnen te gaan importeren maar eenmaal thuis begonnen de gesprekken en over een mogelijke verhuizing. Toen ik in februari 2020 de wijnen weer proefde op de beurs in Parijs dacht ik: “This is the moment” maar nu gooide Covid-19 roet in de wijn. Half februari dit jaar was ik weer in Parijs and guess ? Laurent was er ook en.. nu staan zijn wijnen op tafel. Hij is nog net zo gepassioneerd, zijn wijnen worden alsmaar beter en zijn ontdekt door de Franse twee en driesterren gastronomie.
De Oscar Blanc wordt geproduceerd uit de inheemse druivensoort terret bourret. De stokken staan op een bodem van klei, kalksteen en zandsteen. De druiven komen van streng geselecteerde percelen. De wijn heeft een heldere, lichtgele kleur. De geur geeft nuances van wit fruit zoals appel en ook iets van geel fruit en citrus. In de smaak is de wijn beheersd aromatisch en mineraal, ondersteund door het fruit. Naast het fruit biedt de wijn delicate, verfrissende zuren. Serveer op 8-10°C als ‘glas’, bij oesters of anders lekker uit de zee, bij een frisse maaltijdsalade, bij fisse geitenkaas, bij mosselen of bij charcuterie.
Foto: Domaine de la Dourbie