Beschrijving
Eigenaar Calogero Calì komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië maar verdiende zijn geld in de advocatuur in Milaan. Hij is sinds 1981 eigenaar van Rocca di Castagnoli en heeft een indrukwekkend team van wijnmakers en druiventelers, onder leiding van Daniele Pagni. Het eindresultaat is nooit een megalomane en dure blockbuster maar eerder een verteerbare en elegante wijn voor een fatsoenlijke prijs. Rocca di Castagnoli ligt in Chianti Classico, net ten zuiden van Gaiole. De Rocca zelf is de toren die het hoogste punt van het gehucht Castagnoli markeert. Het is een enorm landgoed van 850 hectare waarvan ongeveer 100 beplant zijn met druivenstokken. De wijngaarden liggen tussen de 380 en 500 meter hoog. Het bedrijf is intensief betrokken geweest bij het vaststellen van de beste Sangiovese kloon voor Chianti Classico. De wijnen staan erom bekend dat ze puur Sangiovese fruit combineren met een nadruk op terroir en dat ze goed kunnen ouderen. Daarom worden de wijnen hier vaak een jaar later uitgebracht dan bij de meeste andere domeinen. De Sangiovese-druiven worden aangevuld met kleine percentages van de Canaiolo en de Colorino. De wijn rijpt 12 maanden op grote vaten. De kleur is paarsrood tot rood. In het warme en rijpe bouquet aroma’s van kersen, gekneusde frambozen en zwart fruit, gecombineerd met een fijne kruidigheid aangevuld met een hint van viooltjes en amandel. In de mond is de wijn zeer sappig met mooie zuren en rijpe tannines die, ook in de lange afdronk, een goede harmonie opleveren. Het is een rustiek glas dat het beste geserveerd kan worden op een temperatuur van 16-18°C als ‘glas’, met charcuterie of met een halfharde kaas, maar ook in combinatie met een steak of varkenfilet. Chianti Classico van Rocca di Castagnoli kreeg 93 punten van James Suckling dus een goede prijs-kwaliteit prestatie.